Objective: Natural killer cells play immunomodulatory role the pathogenesis of chronic inflammatory airway diseases. NK cells may induce allergic airway inflammation by increasing the production of type 2 cytokines.
Materials and Methods: We measured intracytoplasmic cytokine levels of IL-13, IL-4, IFNγ and IL-10 in NK cells and serum levels of IFN-γ, TNF-α, IL-2, IL-8, IL-4, IL-5, IL-6, IL-17, IL12, IL-13, IL-1β and IL-10 in patients with newly diagnosed asthma, asthmatic patients under treatment (UT) and controls by using flow cytometry and ProcartaPlex multiplex immunoassays kit.
Result: IFN-γ+NK1 cells were decreased in both patient groups; comparing both asthmatic groups, IFN-γ+NK1 cells were higher in asthmatics UT. Intracellular IL-4 of NK cells were higher in both patient groups vs. controls. IL-10+NK cells were lower in both patient groups vs. controls. We detected increased numbers of IL-13+NK2 cells in newly-diagnosed asthmatics vs. asthmatics UT and controls.
In serum we found elevated levels of IL-1β in newly-diagnosed asthmatics vs. asthmatics UT Newly-diagnosed asthmatics showed higher IL-8 levels compared to asthmatics UT and controls. We showed higher IL-5 levels in newly-diagnosed asthmatics vs. controls. Higher IL-13 levels were detected in newly-diagnosed asthmatics vs. other groups and also in controls vs. patients with asthma UT. IL-10 and IL-12 levels were decreased in newly-diagnosed asthmatics vs. controls. IL-2 levels were low in both asthmatics vs. controls.
Conclusion: In order to use NK cells as a therapeutic target, a strategy must be established to regulate its cytokine secretion functions with respect to their role of these cells in each disease.
Amaç: Doğal öldürücü hücreler, kronik inflamatuvar havayolu hastalıklarının patogenezinde immünomodülatör rol oynamaktadır. NK hücreleri, tip 2 sitokinlerin üretimini artırarak alerjik havayolu iltihabına neden olabilmektedir.
Gereç ve Yöntem: Yeni teşhis edilmiş (YT) astım hastalarında, tedavi altındaki (TA) astımlı hasta ve kontrol örneklerinde, NK hücre IL-13, IL-4, IFNγ ve IL-10'un intrasitoplazmik sitokin seviyeleri ve serumda IFN-γ, TNF-α, IL-2, IL-8, IL-4, IL-5, IL-6, IL-17, IL12, IL-13, IL-1β ve IL-10 seviyelerini akan hücre ölçer ve ProcartaPlex multipleks kiti kullanılarak değerlendirilmiştir.
Bulgular: IFN-γ+ NK1 hücreleri her iki hasta grubunda da azalmıştır, her iki astımlı grup karşılaştırıldığında IFN-γ+ NK1 hücreleri TA astımlılarda daha yüksektir. NK hücrelerinin hücreiçi IL-4, kontrollere göre her iki hasta grubunda daha yüksektir. IL-10+ NK hücreleri, kontrollere göre her iki hasta grubunda daha düşüktür. TA astımlı ve kontrollere göre, YT astımlılarda IL-13+ NK2 hücrelerinin sayısının arttığı gözlenmiştir.
Serumda, yeni tanılı astımlılarda TA hastalara karşı yüksek IL-1β seviyeleri bulunmuştur. Yeni teşhis edilmiş astımlılar, astımlılar UT ve kontrollere kıyasla daha yüksek IL-8 seviyeleri göstermiştir. Yeni teşhisli astımlılarda kontrollere göre daha yüksek IL-5 seviyeleri saptanmıştır. Yeni teşhisli astımlılarda diğer gruplara göre ve ayrıca TA astımlı hastalara kıyasla kontrollerde daha yüksek IL-13 seviyeleri tespit edilmiştir. IL-10 ve IL-12 seviyeleri, yeni teşhişli astımlılarda kontrollere göre azalmıştır. IL-2 seviyeleri hem astımlılarda hem kontrollerde düşük saptanmıştır.
Sonuç: NK hücrelerini terapötik bir hedef olarak kullanmak için, her hastalıkta bu hücrelerin rolüne göre sitokin salgılama fonksiyonlarını düzenlemek amacıyla bir strateji oluşturulmalıdır.